Természetesen egészséges, egészségesen természetes

Patikakert

Patikakert

Sült cékla feta sajttal

Egy merőben új élmény, és még gyógyít is! :-)

2018. április 11. - Patikakert

dsc_0601-2.jpg

Ígérem, nem lesz minden receptemben tyúkhúr és ibolya, de ha szezon van, akkor én nem hagyom ki az étkezésemből :-). És olyan jó leülni egy színes salátához ...

De ebben a receptben a cékla a főszereplő!

Természetesen azért írom le ezt a receptet, mert a cékla nagyon egészséges. És ha eddig nem igazán szeretted a „hagyományosan” eltett céklát, határozottan esélyes, hogy ezzel a recepttel megváltozik a véleményed :-)

A cékla fontos segítőnk, gyógynövény.

  • Vértisztító (a benne lévő betain miatt, ami egy aminosav), olyan oxidációs folyamatok sorát gátolja a szervezetben, amelyek káros hatásúak (daganatos megbetegedések)
  • Sok vasat, rezet, magnéziumot és folsavat tartalmaz, utóbbi a PCOS gyógyításában fontos elem (akinek van ilyen, tudni fogja, hogy mi ez ☹, sajnos a Policisztás Ovárium Szindróma kéz a kézben jár az Inzulinrezisztenciával). Fontos megjegyezni, hogy aki Metformin típusú gyógyszert szed az IR-re, annak duplán kell pótolni a folsavat, mert a Metformin rontja a folsav felszívódását!)

Még nem ismert, hogy pontosan miért, de annak ellenére, hogy a céklában lévő vastartalom nem magasabb, mint más zöldségben, mégis sokkal jobb a felszívódása… !!!

Hhhhhmmm… ilyenkor én mindig megállok egy percre…. Az ehhez hasonló, „megmagyarázhatatlan” tények vezettek arra, hogy ne a szintetikus vitaminokkal és ne kivonatokkal gyógyítsam magam, hanem a hatóanyagokat a saját természetes „vivőanyagukkal” együtt "vegyem be"…

 

Na, de vissza a recepthez:

Hozzávalók:

  • 0,5 kg cékla
  • friss rozmaring (érdemes otthon tartani, akár a kertben, akár egy dézsában a balkonon)
  • 4 evőkanál olíva olaj
  • 4 evőkanál balzsamecet (mivel a balzsamecet elég drága, ez részben lehet vörösborecet is) – csak szólok, hogy a balzsamecet melasza is tartalmaz betaint :-) :-) :-)
  • pici só, esetleg kis cukor
  • sajt: feta-, kecske-, kék penészes (ünnepnapokon mindegyikből egy kicsi :-) )

 

Elkészítés:

A céklát nem hámozzuk, csak kefével jól lesúroljuk a felületét, bő vízben megmossuk. Egyforma vastagságú csíkokra vágjuk (legyenek mondjuk 10x2x2 cm hasábok, de ahogy tetszik :-)). Egy magas falú, kisebb tepsibe rakjuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, a balzsamecettel, és ha úgy érezzük, egy csipet sóval és egy evőkanál barna cukorral édesíthetjük (szerintem nem szükséges, de én nem vagyok különösebben édesszájú…). Két-három, kb. 7-10 cm-es rozmaring ágat pár nagyobb darabra széttépünk. Az egészet összeforgatjuk. Alufóliával nagyon szorosan (!!!) lezárjuk. 180 fokos sütőben 1-1,5 óráig sütjük, inkább tovább, hadd karamellizálódjanak a cékla és a balzsamecet cukrai :-)

Langyosra hűtjük, felkockázott sajttal tálaljuk, és a tepsi alján összegyűlt olaj-ecet-céklalé kombóval meglocsoljuk. Zöldsaláta szép és hasznos is alá.

A hűtőben sokáig bírja a sült cékla, de mindig szobahőmérsékleten tálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://patikakert.blog.hu/api/trackback/id/tr8813826732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2018.04.14. 13:33:42

A céklát sosem tudtam megenni főzve, de így eléggé szimpatikusnak néz ki és biztosan nagyon finom is, már csak rá kellene vennem magam, hogy elkészítsem valamikor ezt a receptet! :) Gondolom egyszerű füstölt Karavánnal nem az igazi ugye? A feta nekem túlontúl sós. www.ujsagomat.hu/tesco/akcios-ujsag-hipermarket-csutortoktol-12-04-2018/

Patikakert · www.patikakert.hu 2018.04.15. 21:43:09

Ha szereted a füstölt Karavánt, azzal is ízleni fog, én el tudom képzelni! Sima trappista vagy ementáli már kevésbé lenne hozzá jó, mert ki kell egyensúlyozni a cékla édes/savanykás, aránylag határozott ízét. Ha megcsinálod, írd meg, hogy sikerült, kíváncsi vagyok rá, mert én is szeretem a füstölt sajtot :-).
süti beállítások módosítása