Természetesen egészséges, egészségesen természetes

Patikakert

Patikakert

2022-re több lesz az elhízott, mint a sovány fiatal, és drasztikusan nő az alultápláltak száma, a fejlett világban is!

2018. április 03. - Patikakert

Világviszonylatban az elmúlt negyven évben tízszeresére nőtt az elhízottak száma az 5-19 éves korosztályban. Egy új kutatás szerint 2022-re már több lesz az elhízott fiatal a világon, mint amennyi a sovány.

Az új kutatási eredményekhez – amelyeket a Lancet nevű szaklapban jelentették meg – több mint ezer tudós szolgáltatott adatokat az 1975 és 2016 közötti időszakról, a munkát pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Imperial College London fogta össze. A hatalmas tudományos munka során közel 130 millió, 5 év feletti ember súly- és magasság adatait vizsgálták meg; 31,5 millióan 5 és 19 év közöttiek, 97,4 millióan pedig 20 év felettiek voltak. 

1975-ben az elhízott fiatalok aránya még kevesebb, mint 1 százalék volt, amely számszerűsítve 5 millió lányt és 6 millió fiút jelentett. 2016-ban az arány a lányoknál 6%-ra (50 millió fő), míg a fiúk esetében 8%-ra (74 millió) nőtt. Összesítésben tehát 11 millióról elkeserítő 124 millióra növekedett a szám, ezt tetézi még 213 millió túlsúlyos fiatal a nagyvilágban – olvasható a Science Daily cikkében. 

„Az elhízás az elmúlt évtizedekben világszerte egyre nagyobb méreteket öltött, az elhízottak száma pedig jelenleg is folyamatosan nő a kevésbé tehetős országokban”– szögezi le a tanulmány egyik vezető szerzője, Majid Ezzati professzor. „Az utóbbi időben, a gazdag országokban a helyzet valamelyest stabilizálódott, ennek ellenére az elhízási ráták továbbra is elfogadhatatlanul magasak.”

Ezzati szerint a trendért elsősorban az élelmiszerek marketingpolitikája okolható. Úgy látja, generációk nőnek fel elhízottan, mégis alultápláltan.

Mindemellett, a soványsággal küzdő fiatalok száma is elrettentő: a probléma 2016-ban 75 millió lányt és 117 millió fiút érintett világszerte, melynek szintén számos népegészségügyi vonzata lehet.

Az alultápláltság – függetlenül attól, hogy soványság vagy elhízás áll a háttérben – tehát komoly, fenyegető veszély, amely gyakran ugyanazokban a közösségekben, egyidejűleg van jelen.

„Ezek az adatok rávilágítanak, hogy az elhízás már az egészségügy globális krízise, és a helyzet csak még tovább romlik, ha nem kezdünk hozzá végre a drasztikus változtatásokhoz” – nyilatkozta a WHO koordinátora, Dr. Fiona Bull.

Forrás: http://magyarkonyhaonline.hu/ot-ev-mulva-mar-tobb-lesz-az-elhizott-mint-a-sovany-fiatal

A bejegyzés trackback címe:

https://patikakert.blog.hu/api/trackback/id/tr113803834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása