Természetesen egészséges, egészségesen természetes

Patikakert

Patikakert

Panna cotta ibolyával és fekete bogyósokkal

Antocián bomba, finom krémmel

2018. április 15. - Patikakert

dsc_0721-2.jpgSzeretem az olasz édességeket, mert könnyűek, és elegánsan egyszerűek.

Ez a panna cotta pár perc alatt elkészül, bár jó pár órát várni kell addig, míg teljesen megdermed.

„Díszítésnek” két, illetve három antocián-bajnokot vetettem be: a fekete berkenyéből és fekete málnából pár perc alatt összerottyantottam egy öntetet, 1 kiskanálnyi stevia+eritrit keverék hozzáadásával… És a díszítésben megjelenik még az illatos ibolya is, hiszen ma reggel az árnyékosabb helyeken még találtam a kis lilás virágocskákból.

A polifenol vegyületek családjába tartozó antociánok az egyik legerősebb gyulladásgátló hatóanyagok. Doktori disszertációk szólnak arról, hogy a fekete bogyósok emiatt a jövő élelmiszereivé válnak, hiszen hatékonyan harcba szállnak a hiánytáplálkozás okozta gondokkal. A rejtett gyulladások nagyon sok betegség okozói: szív- és érrendszeri, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, daganatos betegségek, sőt az egyszerű, krónikus fáradtság okai is lehetnek…  Az antociánok a demencia ellen is jók, sőt a kisgyerekek értelmi képességeinek fejlesztéséhez is hozzájárulnak :-)

A recept:

Hozzávalók, kb. 4-6 pohárkához:

  • 250 ml habtejszín
  • 250 ml zsíros tej
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 3 zselatin lap
  • 30-40 gramm cukor (én cukor helyett 8 gramm stevia+eritrit 1:4 keveréket tettem bele)
  • ibolyavirágok
  • fekete bogyósok az öntethez (vagy 1-2 kiskanálnyi a Polifenol Active-ból, hiszen hatóanyagban és még ízben is ugyanazt adja)

Elkészítés:

A tejszínt a tejjel és a cukorral, vagy édesítővel és a vaníliamagokkal felfőzünk. A hideg vízben előzőleg beáztatott zselatinlapokat belekeverjük. 15-20 ibolyavirágot is rakunk bele, ezt pár perc után ki lehet szedni, én nem szedem ki, mert én szeretek ráharapni.

Vízzel kiöblített kis poharakba szedjük, egy személyre 1-1,5 dcl elég. Hűtőbe tesszük, legalább 5-6 órára, de legjobb egy egész éjszakát hűteni.

Kikanalazhatjuk a poharakból is, ez esetben a langyosra hűlt fekete bogyós öntetet a poharak tetejére rakjuk.

Ha a családot vagy a vendégeinket szeretnénk elkápráztatni, akkor tányéron tálaljuk (lásd kép), ebben az esetben pár percre forró vízbe állítjuk a poharakat, így szépen ki tudjuk borítani a panna cottát a tányérra. Vigyázni kell, nehogy sokáig tartsuk a forró vízben a pohárkákat, mert a panna cotta felolvadhat (ha megtörténne, akkor újratervezés, és vissza be a hűtőbe…  :-)). Az öntetet gusztusosan a krém köré kanalazzuk, és díszítjük az ibolyával.

Apró, ropogós vajas keksz is igencsak illik hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://patikakert.blog.hu/api/trackback/id/tr6513835618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása