Természetesen egészséges, egészségesen természetes

Patikakert

Patikakert

Építs méh-szállodát, a hasznos rovarok kipusztulása ellen!

... Mandulánk jó esetben is csak 5-7 év múlva lesz, de már most gondoskodunk a jó közérzetéről... és a környezetet is védjük:-)

2018. április 23. - Patikakert

dsc_0931.jpgAz új mandula ültevény kialakításánál át kellett gondolnunk, hogy jó-e erre a vidékre a mandula (merthogy én amúgy nagyon szeretem a mandulát, és a táplálkozásunkban is kiemelkedően hasznosnak tartom). 

Hogy jól döntöttünk-e, az majd csak 5-10 év múlva derül ki (hosszú távra tervezünk ;-)!), mindenesetre, ha már ez lett a döntés, akkor meg szeretnénk adni a növényeknek a lehető legnagyobb odafigyelést :-).

Az egyik kérdés a mandula korai virágzása, amit ugye elvihet egy-egy tavaszi fagy…. ezzel nincs mit csinálni, ez vagy van, vagy nincs …

De más gond is van vagy lehet: a házi méhek általában még „zárva” vannak a mandula virágzása idején. És itt jön be a méh-hotel gondolata, vagy más néven a rovar-szálló :-), ami nemcsak nekünk lehet hasznos, hanem egy ilyen egyszerű, vagy ettől még egyszerűbb, kisméretű rovar-lak segítségével meggátolhatjuk a hasznos rovarok kipusztulását, hiszen pl. a vadméheket ugyanúgy veszélyezteti a kipusztulás, mint a házi méheket ☹).

Nem is gondolnánk, de a virágok beporzásában jelentős szerep jut olyan méhfajoknak is, akik egyedülállók, nem családokban élnek, hanem kis üregekbe, nyílásokba gyűjtögetik szorgosan a pollent az utódaik számára. Nem egy gyümölcstermesztő esküszik a magányos méhek nagyobb hatékonyságára a házi méhekénél, a beporzás tekintetében.

Mindenesetre az erdők fáit, virágait nagy részben nem a házi méhek porozzák be, tehát – mivel mi erdő mellett lakunk- biztosan nem fog ártani egy ilyen a környezetünkben :-). Ha más nem történik, akkor legalább egy pár hasznos vadméhhel több lesz nálunk…

Így tehát készül a méh-hotel, most félkész állapotában láthatjátok.

Készítsetek Ti is, kisebbeket is érdemes :-)!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://patikakert.blog.hu/api/trackback/id/tr8213857064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása