Természetesen egészséges, egészségesen természetes

Patikakert

Patikakert

Tyúkhúros tészta – próbáld ki, meglepően finom

Használd ki a tavaszi zsenge tyúkhúr zsíroldó és koleszterincsökkentő hatását!

2018. április 13. - Patikakert

dsc_0695-2.jpg

Megint egy tyúkhúros recept, de nem tudom kihagyni, hiszen most van a szezonja, most kell enni...

A recept nagyon egyszerű, gyors, és a séta után vacsorára kitűnő!

Szóval először is szedj egy nagy csokor tyúkhúrt.

Hozzávalók (2 főre):

  • 1 csokor tyúkhúr (a tyúkhúr felső részét szedd, a kb. 15-20 cm-es szárával együtt)
  • 2 fokhagymagerezd
  • 2 evőkanálnyi a kedvenc zsiradékodból (olívaolaj, kacsazsír, … én most a húsvéti sonka zsíros részét kockáztam fel :-))
  • személyenként max. 75 gr száraz tészta (pl. durum tagliatelle)
  • friss vagy szárított chili
  • érett sajt (parmezán, juhsajt) - opcionális

 Megjegyzés: írok majd egy bejegyzést arról, hogy miért pont 75 gramm tészta, miért  durum, és miért „al dente” típusú a tésztafőzés… a kulináris élmények mellett mindezeknek egészségügyi okai is vannak….

 Elkészítés:

A zsiradékon megfuttatom a vékonyra szeletelt fokhagymát és a az apróra vágott chilit. A tyúkhúrt alaposan megmosom, és kb. 7 cm hosszú darabokra vágom (nem kell apróra !). Beleforgatom a fokhagymás, chilis zsiradékba, megfonnyasztom. Nem kell agyonpuhítani, jobb, ha picit roppanós marad.

Elegendő sós vizet forralok a tésztának, és „al dente”-re, azaz „fogkeményre” főzöm (segít a zacskón lévő időtartam, az olaszok ezt nagyon tudják :-)). A tésztát leszűröm, de nem csepegtetem le nagyon, sőt meghagyhatok fél deci főzőlevet, mert krémesebbé teszi a tyúkhúros keveréket. Beleforgatom a tésztát a megfonnyasztott tyúkhúrba, 1 perc alatt összerottyantom.

Ilyenkor már legyen kész a család az étkezésre, mert frissen a legjobb enni (ha mégis maradna, másnap, sütőben megpirítva egy új ízvilág lesz belőle :-)). A tálaláskor sajtforgácsot tehetünk rá.

Aki evett már vadspárgát (jó drágán hozzák be a halas éttermek), és ízlett neki, biztosan jó véleménnyel lesz erről az ételről is. A tyúkhúr ebben a formában ízben, állagban nagyon hasonlít a kitűnő marketinggel rendelkező vadspárgához. És ne feledjük, a tyúkhúr koleszterincsökkentő, zsíroldó! És frissen sokkal többet ér, mint a több száz kilométert utaztatott vadspárga... 

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://patikakert.blog.hu/api/trackback/id/tr5813831966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása