Természetesen egészséges, egészségesen természetes

Patikakert

Patikakert

"Fekete erő" torta- szerintem a gyógyszertárban kellene árulni, de komolyan!

Resveratrol, antocián, tannin, … vitaminok, nyomelemek,….

2018. április 25. - Patikakert

dsc_0607.jpg

Most azt hiszed, hogy viccelek. De nem. Ebben a sütiben összegyűjtöttem egy csomó “jó barátomat”, amik, az olvasmányaim és a saját tapasztalataim alapján a civilizációs betegségek egyik fő okát hivatottak orvosolni, az ún. mikro-tápanyagok hiányát.

Ezért kapta tőlem a “Fekete erő" torta, szerintem nagyon megtisztelő elnevezést.

(Egyszer, pár évvel ezelőtt elkészítettem ezt a tortát a dokimnak is, és kis kártyára ráírtam, hogy pontosan mit tartalmaz… :-) )

Ez a sütemény eléggé férfias, karakterben is, és kinézetben is (igen, én erre rá is játszottam a mostani díszítéssel ;-)). Tehát nyugodtan elkészítheted a “teremtés koronájának” a szülinapjára, vagy egy jónak ígérkező hétvégére, de a karácsonyi délutáni kávéhoz is illeni fog. De a nagy részét TE edd meg!

Ugyanis nemcsak férfiaknak hasznos, sőt, a nőknek még sokkal inkább!!!, hiszen a nők körében egyre szaporodó endokrinológiai/hormonális/meddőségi problémák gyógyításának segítésében (inzulinrezisztencia, pajzsmirigy gondok, PCOS,…) kiválóan alkalmazható.

A recept előtt beszéljünk egy kicsit arról, hogy miért gondolom -teljesen komolyan-, hogy gyógyszertárban kellene árulni és receptre kellene felírni ezt a sütit.

A vörösborban lévő resveratrol rákellenes, vércukorcsökkentő, kardiovaszkuláris rendszert gyógyító hatása bizonyított.

A fekete bogyósokban lévő antociánok fogyasztása esetén a gyulladásos folyamatokat jelző CRP szérumszintje alacsonyabbnak bizonyult, és mint már többször írtam, a testben lévő, rejtett gyulladások sok krónikus betegséget okoznak. Már bizonyított az is, hogy az antociánok hatására a glükóz- és a zsírsav-anyagcserét szabályozó ún. adiponektin vérszintje alakul kedvezően. Az adiponektin egy hormon, amely fokozza az izmok szénhidrátot energiává alakító képességét; segít, hogy a test hasznosíthassa az inzulint az energiaforrásoknak (például a glükóznak) a sejtekhez való eljuttatására.

A magas kakaótartalmú, jó minőségű csokoládé egy szintén hatásos antioxidáns (a benne lévő tannin és nyomelemek miatt).

Ha eddig nem kaptál kedvet az elkészítéséhez, akkor valószínűleg nagyon fáradt lehetsz, de akkor meg duplán csináld meg :-) !!!

 Amúgy nem bonyolult az elkészítése, és ha nem babrálsz különösebben a díszítéssel, mert TÉNYLEG GYÓGYSZERKÉNT nézel rá, akkor szinte semmi különösebb energiát nem igényel.

 

Az alábbi recept kimondottan inzulinrezisztenseknek készült, cukor nélkül, minimális fehér liszttel. Készítettem már mandulaliszttel is, azzal is nagyon finom, és akkor még pluszban egy csomó kitűnő aminosavat, E- és B vitaminokat is vihetünk be a szervezetünkbe…. és nem mellesleg azonnal gluténmentes is lesz a sütink! :-) 

 

Tészta hozzávalók:

  • 125g puha vaj
  • 125g cukornak megfelelő édesítőszer (nálam 30g DW 1:4 stevia/eritrit keverék)
  • 3 tojás, lazán felverve
  • 150ml száraz vörösbor (Cabernet Sauvignon vagy Merlot, vagy más, de csakis jó minőségű!!!)
  • 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 25 gr sima fehér búzaliszt
  • 1tk őrölt fahéj
  • 1/4 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 ek kakaópor,
  • 1 tk sütőpor
  • 65 g min. 70% cm fekete csokoládé
  • vanília.

 

“Áztatófolyadék” hozzávalók:

  • 50 ml víz
  • 40 g cukornak megfelelő édesítőszer (10 g DW 1:4)
  • 150 ml száraz vörösbor

 

Tetejére rácsorgatni:

  • Valamilyen fekete bogyós cukormentes lekvár
  • 2 tk Polifenol Active (jelentősen hozzáad a hatóanyagokhoz és nem mellékesen az ízéhez is :-))
  • opcionálisan fekete bogyós (ez most éppen jó barátom, a fekete málna)

 

Csokilapocskák (opcionális, de azért leírom):

  • 100 g cm fekete csokiból készítettem, de ebből maradt is

 

Elkészítése:

A sütőt 160- 170°C fokra felmelegítem. Egy kuglóf formát kivajazok, és kilisztezem. A csokit felolvasztom, kicsit visszahűtöm.A vajat és az édesítőszert fehéredésig habosra keverem. A felvert tojásokat 3 részben, fokozatosan  adagolom hozzá, közben tovább verem. Hozzáadom a vörösbort és az összes fűszert, kakaóport, sütőport. Nem szabad túlkeverni, hogy levegős maradjon., Hozzákeverem a langyosra hűlt csokoládét. A formába öntöm és 35-45 percig sütöm.

Ezután 20 percig hűtöm, kiveszem a formából, és szobahőmérsékletre kihűtöm.  A formát azonnal elmosom, mert abba tesszük az “áztatólevet”. Ahhoz felfőzöm a hozzávalókat. A lé felét a formába visszatöltöm, és visszahelyezem a süteményt a formába. A tetejére rálocsolgatom a lé másik felét, hogy mindenütt legyen belőle. Ha már minden folyadékot felszívott a süti (kb. 30 perc), akkor vigyázva kiemelem a formából és rácsra, vagy tálcára helyezem.

 

A cukormentes, fanyar ízű lekvárt felmelegítem, ha vastag réteget szeretnék, tehetek bele zselatint is. Ebbe teszem bele a Polifenol Active-ot, amennyit nem sajnálok. Rácsorgatom a sütire, úgy, hogy az szép fényt kapjon.

Kaphat egyszerű csokimázt is, persze, de akkor kimaradnak a hasznos antociánok ☹ ☹ ☹, ha lehet, ne tegyük :-(

A csoki lapokat úgy készítem, hogy az olvasztott csokit kis adagokban két műanyag fólia közé nyomom, és legalább  egy órát hűtőben hűtöm. Mivel most maradt a zselatinos Polifenolos Active-s öntetből, ezért hirtelen ötlettől vezérelve, “művészien” rácseppentettem a lapokra, és újra hűtőbe tettem a süteményt.

A bejegyzés trackback címe:

https://patikakert.blog.hu/api/trackback/id/tr2913870026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása