Természetesen egészséges, egészségesen természetes

Patikakert

Patikakert

Lányok, egyetek spárgát, mert nemcsak egészségesek, de szépek is lesztek :-)!

Tegyétek ezt például egy spárgás pite formájában

2018. május 05. - Patikakert

dsc_0715.jpgA spárga tartalmaz egy csomó hasznos hatóanyagot és vitamint (A-, B2, B3, B5, B6, B7, C-, E, cink, karotinok), de a folsav ezekből kimondottan kiemelkedik mennyiségében is és hasznosságában is.

A folsav a spárgában rendkívüli mennyiségben megtalálható (1 grammban 1 mikrogramm, ami azt jelenti, hogy 100 g elfogyasztása már fedezi a napi szükségletet.) A folsavhiány az egyik leggyakoribb vitaminhiány, mely fáradékonysággal, csökkent koncentrálóképességgel és ideges nyugtalansággal járó állapot. E tünetek megjelenését megelőzhetjük a spárga fogyasztásával, ami a folsavnak köszönhetően egyéb tápanyagok felszívódását is elősegíti a szervezetben. Ez a vitamin elengedhetetlen a sejtosztódáshoz, a DNS, az RNS, valamint a fehérjék szintéziséhez. Különösen nagy a folsavszükséglete gyermekvállalásra készülő és a már állapotos kismamáknak.

És mindezek mellett a spárga még a szépségünknek is jót tesz: az E-vitamin véd a ráncosodástól, a spárgában lévő fémek az apró bőrhibákat, de még az ekcémát is gyógyítják. A B-vitaminok is kiveszik részüket a „szépségápolásban”: a B2 (riboflavin) a haj és a körmök felépítésében játszik szerepet, a B6 (piridoxin) életerőt ad, a B7 (biotin) a rugalmas bőr és az egészséges haj szépségvitaminja, a B3 (niacin) a sejtenergiához, az életörömhöz és az alváshoz szükséges, a B5 (pantoténsav) az életerő, a haj színének vitaminja.

Na jó, ha nincs spárgád, vagy nem szereted, akkor csak mondom, hogy a Polifenol Active is tartalmazza ugyanezeket a szépségvitaminokat ;-) (és a folsavat is!), és nem is kis mennyiségben, lásd: https://patikakert.hu/etrendkiegeszito/2-polifenol-active-fruktoz.html.

Hozzávalók, 4 személyre:

  • 500 gramm zöld vagy fehér spárga
  • 4 réteslap (teljes kiőrlésű még jobb, már kapható)
  • 3 tojás
  • 2 sütni való krumpli
  • 100 gr vaj
  • 3 dcl tejszín vagy tejföl
  • 150 gr reszelt sajt a tetejére (a parmezán nagyon illik a spárgához, keverd más sajttal: ementáli, cheddar, …)
  • só, bors, pici reszelt szerecsendió

Elkészítése:

A spárgát meg kell tisztítani, ami annyit jelent, hogy le kell vágni a fás alját, és ha kell, meg is kell hámozni, krumplipucolóval. Keress egy videót, attól függően, hogy zöld vagy fehér spárgád van (a zöld finomabb, a fehér kicsit sznobabb ;)). A spárga feje a legfinomabb és az tartalmazza a legtöbb hatóanyagot is.

Én sós víz fölött párolom meg a spárgát, 5-8 perc elég neki, és a fazékban lévő párolóvízből, sózva, borsozva, tejszínnel és 1 tojjássárgával besűrítve készítek magamnak egy könnyű levest. Ez a szakácsé, mert megérdemli :-)!

A feldarabolt burgonyát puhára főzöm, és a tejszínnel, 50 gramm vajjal krumplipürét készítek belőle, ízesítem, kicsit hagyom kihűlni, mielőtt hozzákeverem a lazán felvert tojásokat. Pici szerecsendiót reszelek bele.

A réteslapokat egyenként tepsibe helyezem, és a maradék vajat felolvasztva, rétegenként megkenem vele.

A langyos tojásos krumplipürét ráhelyezem a réteslapokra, a párolt spárgát egyenletesen elrendezem a pürén, és a tetejét megszórom a reszelt sajttal. 170 fokos sütőben kb. 30 percig sütöm, míg szép aranyszínű nem lesz a teteje. Ha réteslap az oldalakon túl gyorsan sülne, alufóliával védem meg a pitét.

A bejegyzés trackback címe:

https://patikakert.blog.hu/api/trackback/id/tr1613893394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása