Természetesen egészséges, egészségesen természetes

Patikakert

Patikakert

Medvehagymás salsa verde - ebben a formában még egészségesebb!

Immunerősítő bomba halhoz, húsokhoz, hamburgerhez, szendvicsre...

2018. április 22. - Patikakert

dsc_0982-3.jpgA „salsa verde” a szintén olasz „pesto” kisöccse, táplálkozás szempontjából még jobb is, mert a pesto, ha nem frissen készítjük, általában hőkezelt, és így a C-vitamin tartalmát elveszíti.

A zöld fűszerből készült öntet több nép konyhájában is létezik, sőt a németeknél talán még elterjedtebb, mint az olaszoknál, vagy franciáknál. Egy mítosz szerint Goethe kedvenc étele volt a Grüne Sosse…mégis az olaszok marketingje bizonyult (nem először) hatékonyabbnak… Hiába, a 20.század elején Amerikába kivándorolt olaszok és a pizzájuk megtette a magáét :-)

 Ahány ház, annyi salsa verde. Sőt szezononként is változik az összetétel.

A lényeg: szedj össze pár friss zöldet, aprítsd fel, és ízesítsd. Ennyi!

Én most medvehagymásat készítettem, mert annak van éppen szezonja, no meg illik is a sült halhoz. Légy te is kreatív, készítsd folyamatosan az év során, mindig az aktuális zöldekből!

A medvehagymát talán már senkinek sem kell bemutatni, az elmúlt évek során rengeteg recept és fesztivál épült köré, és ez nagyon-nagyon jó! Bár hasonlóan észrevennénk végre a többi kis szerény növénykénket is!

A medvehagyma fokozza az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő, vérzsír és koleszterincsökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.

Utóbbi miatt együk minél többet nyersen!

A recept:

Hozzávalók:

  • zöldek vegyesen, ami van, de legalább három: medvehagyma, petrezselyem, zsenge zellerszál vagy levél, snidling, kevés sóskalevél, turbolya, borágó, bazsalikom, ...
  • ízesítésnek: olívaolaj, só, bors, apróra vágott savanyú uborka és kapribogyó, esetleg kis mustár vagy pár csepp citromlé

 Elkészítése:

A zöld leveleket alaposan mosd meg, és aprítógépben vágd össze. Önts hozzá olíva olajat, mennyiséget nem tudok mondani, hiszen a zöldek mennyiségétől és az ízlésedtől is függ, mennyit vesz fel… Ha teszel bele kapribogyót, savanyított uborkát és mustárt, akkor a sózást csak ezek hozzáadása után végezd el, nehogy túl sós legyen!

Kísérletezz, készítsd el a saját verziódat. Küldd el kommentben :-) !

Ha érdekelnek a jó halsütés trükkjei és tippjei, írj kommentben!

Ha érdekel a kacsazsírban sült rozmaringos krumpli receptje (és trükkjei :-)), írj kommentben!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://patikakert.blog.hu/api/trackback/id/tr7013854196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása